Jobstudent of flexi-jobber: wat moet je weten?

Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij medewerkers met een andere hoofdactiviteit extra uren kunnen werken in specifieke sectoren. Op die manier kan je – op een kostenefficiënte manier – extra personeel inzetten op piekmomenten.  

Flexi-jobs laten ondernemingen toe om snel extra mankracht op te trommelen als er een piek aankomt. Bovendien is er geen beperking op het aantal te presteren werkuren in dit systeem. De enige andere flexibele mogelijkheid die daar tot voor enkele jaren voor bestond, was uitzendarbeid. Maar dat had een stevig kostenplaatje.  

In welke sectoren kan je flexi-jobs inzetten?

Sinds 2015 bestaan dus ook flexi-jobarbeidsovereenkomsten. Flexi-jobbers waren initieel beperkt tot een kleine groep sectoren. Ze konden ingezet worden in de horeca en kleinhandel (slagers, bakkers, kappers, kledingzaken, supermarkten). Sinds 2023 zijn daar o.a. ook de zorg, cultuur- en evenementensector en chocolatiers bijgekomen.  

In 2024 is het toepassingsgebied verder uitgebreid met nog een 12-tal sectoren (o.a. garages en voedingsindustrie). Andere sectoren, waar flexi-jobs nog niet mogelijk zijn, kunnen zelf beslissen of ze in de toekomst flexi-jobs (gedeeltelijk) willen invoeren of uitsluiten. Meer specifieke info en uitzonderingen vind je hier.  

Fiscaal voordeel van flexi-jobs voor werknemers

Het systeem van flexi-jobs is fiscaal interessant voor de medewerker, want ze betalen geen sociale bijdragen of belasting. Het brutoloon is gelijk aan het nettoloon.  

Zo kunnen mensen die drie kwartalen ervoor minstens vier vijfden gewerkt hebben, en sinds 2018 ook gepensioneerden, voordelig iets bijverdienen bij een andere werkgever.   

Het loonplafond bij flexi-jobs

Er geldt wel een loonplafond voor de verdiensten uit een flexi-job. Voor werknemers die in loondienst werken, ligt dat op € 12.000. Voor (vervroegd) gepensioneerden is het afhankelijk van de leeftijd. Wie meer verdient uit een flexi-job dan het loonplafond, wordt daar normaal op belast of ziet zijn pensioenuitkering dalen.  

De voordelen van flexi-jobs voor werkgevers

Ook voor werkgevers is het voordelig: zij betalen slechts 28 procent bijzondere patronale bijdrage. Bij de opstart komt wat administratie kijken, maar eens alle documenten opgemaakt zijn, is het een kwestie van ze telkens aan te passen aan de medewerker en de periode.  

Flexi-job: concurrentie voor jobstudenten?

Nu klinkt dat systeem van flexi-jobs misschien als concurrentie voor de jobstudenten, maar dat is het niet, integendeel. Jobstudenten mogen per kalenderjaar 600 uur werken aan een zeer voordelig tarief, wat maakt dat ze voor bedrijven nog steeds voordeliger zijn dan flexi-jobs. Bovendien kunnen veel jobstudenten gedurende een periode fulltime werken, terwijl de meeste flexi-jobbers dit combineren met werk bij een andere werkgever.

Toch zijn er elk jaar knelpuntperiodes, zoals de blok, examenperiode en tweede zit. Maanden waarin jobstudenten zich moeten focussen op hun studies. Voor bedrijven die dan een piek hebben, kunnen flexi-jobs een flexibele, efficiënte en betaalbare oplossing zijn. Jobstudenten zijn - zolang ze onder hun 600 uur blijven - fiscaal het meest interessant. Flexi-jobs zijn daarna een uitstekend betaalbaar alternatief.  

Samengevat

Flexi-jobs

  • Fiscaal interessant voor medewerker en werkgever  
  • Snel inzetbaar  
  • Geen beperking op werkuren  
  • Combineren dit meestal met een andere job  
  • Opgelet: niet mogelijk in alle paritair comités (beperkt toepassingsgebied)

Jobstudenten

  • Nog voordeliger dan flexi-jobber   
  • Mogen momenteel maar 600 uur per jaar werken   
  • Kunnen vaker fulltime werken   
  • Opletten voor periodes: blog/examen/tweede zit: sinds 2023 is er ook een verschil in vakantieperiodes Vlaanderen en Wallonië