Flexibel verlonen kort toegelicht

In een cafetariaplan of flexplan ruilt je medewerker een of verschillende looncomponenten (eindejaarspremie, bonus, extrabaremiek loon) in voor een voordeel dat hij of zij volledig zelf kiest op een heel fiscaal vriendelijke manier. Courante voordelen zijn multimedia (bv. een laptop of smartphone), een hospitalisatie- of ambulante zorgverzekering en bedrijfsfiets, maar ook bijvoorbeeld de terugbetaling van kinderkampjes, extra vakantiedagen of meer pensioensparen. 

Je medewerker betaalt geen of minder sociale bijdragen en/of bedrijfsvoorheffing op het voordeel, wat het erg voordelig maakt. Er is enkel een beperkte belasting op het voordeel alle aard. Tegelijk is een plan flexibel verlonen voor werkgevers budgetneutraal. Bovendien bepaal je altijd welke voordelen je wil aanbieden. Je blijft dus aan het roer als werkgever. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een cafetariaplan in verschillende sectoren of over de berekening van heffingen?

Lees het hier

Flexibel verlonen voor je employer brand

Met een plan flexibel verlonen geef je je employer brand een flinke boost én zet je ook in op retentie
Je biedt meer keuze in het loonpakket en verloont leeftijdsbewust. Een jongere medewerker kiest misschien liever voor terugbetaling van kinderkampjes terwijl wie wat ouder is, eerder aan extra pensioensparen denkt. 

We hoeven het je niet te vertellen, loonkost is een hele uitdaging voor ondernemingen. Een cafetariaplan vraagt níet om een hoger brutoloon. Tegelijk waarderen medewerkers de persoonlijke verloning op maat sterk. 

Welke voordelen biedt het plan flexibel verlonen van Attentia in kmo’s?

1 Ook extrabaremieke maandloon flexibiliseerbaar

Niet elk paritair comité laat toe om de eindejaarspremie te flexibiliseren en niet iedereen heeft een bonus om in een flexplan te gebruiken. Het extrabaremieke maandloon is echter wel altijd flexibiliseerbaar. Daarom biedt Attentia ook voor kmo’s altijd de mogelijkheid het brutoloon te flexibiliseren, naast de dertiende maand of eventuele bonussen.

2 Gebaseerd op best practices

Attentia is pionier in flexibel verlonen. We zagen het aantal te kiezen voordelen toenemen en weten welke voordelen medewerkers het meest kiezen. Uit onze best practices kristalliseerden we een betaalbaar keuzeaanbod op maat van kmo’s waar elke medewerker een meerwaarde in vindt. 

3 Gestandaardiseerde aanpak

Bij flexibel verlonen komt wel wat sociaalfiscale administratie kijken. Attentia werkt hiervoor met templates en gestandaardiseerde methodes waardoor je altijd compliant te werk gaat.

4 Eenvoudige communicatie

Je wil natuurlijk dat je medewerkers de voordelen begrijpen en goed geïnformeerde keuzes maken. Met onze standaarddocumenten communiceer je helder met al je medewerkers

5 Gebruiksvriendelijke, intuïtieve tool

Je medewerkers kiezen hun voordelen in onze erg gebruiksvriendelijke, intuïtieve tool DOTS. Terwijl zij daar ‘winkelen’, komt er evenwel zo goed als geen extra administratie bij voor je HR-professional of voor jou als werkgever. Werk jij met Attentia’s loonmotor Qiosq? De inhoudingen op loon en recurrente budgetten verlopen geautomatiseerd. Geen handmatige exports of manuele fouten dus.

Wil je graag meer weten? Kom dan op 17 september naar onze KMO Tastings rond flexibel verlonen in Kortrijk bij klant Vincent Sheppard. Je verneemt er meer over de keuzemogelijkheden en concrete uitrol en kunt al je vragen persoonlijk stellen aan onze experts in verloning. 

image